Fredrik Reinfeldt lyfte fram platsens betydelse för att skapa trygghet

Publicerad: 2019.05.14   •   Senast uppdaterad: 2019.05.14

Attraktiva platser kan stävja brottslighet

Säkerhetsfrågorna tog plats på Svensk Handels stämma. Fredrik Reinfeldt lyfte fram platsens betydelse för att skapa trygghet. Ica-handlarna Therese och Örjan Josefsson utsattes för ett grovt rån och har svarat med att öka engagemanget i lokalsamhället.

Therese och Örjan Josefsson som driver Ica Supermarket Bro utsattes för ett väpnat rån där gärningspersonerna sköt med gevär för att komma in i butiken. Personalen hade änglavakt och ingen skadades. Efter rånet svarade Therese och Örjan med ett oväntat drag.

– Vi förlängde öppettiderna en timme, från kl 21 till 22, berättar Örjan Josefsson.

Dessutom pratade de med skolorna i närområdet om ungdomarnas respekt och attityder. När de ertappade snattande ungdomar fick de ofta svaret att ”snatta, det gör väl alla”. Ett förhållningssätt som de inte tänkte tillåta sig acceptera.

– Det har varit helt avgörande att sätta tydliga regler kring vad som är acceptabelt, annars har vi gett upp på förhand, säger Therese Josefsson.

I samband med Säkerhetsveckan släppte Svensk Handel en stöld- och svinnrapport som visade att butiksstölderna uppgår till 6,8 miljarder årligen. Stölder och hot är vardagsmat för många handlare. En av fem svarade att de till och med överväger att flytta eller lägga ned sin butik.

– Fler företagsbeslut i handeln fattas på grundval av trygghetsfrågan. Inför nyetableringar är butikens säkerhet en huvudparameter, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Platsens betydelse stor

Fredrik Reinfeldt är ordförande för Trygghetskommissionen som tittat på platsen, torgets, betydelse för att skapa trygghet. Många gånger lämnas exempelvis ett torg åt sitt eget öde. Slutsatsen är att det behövs ett tydligare ägarskap och att samla olika aktiviteter. Här är handelns betydelse central.

– I socialt utsatta områden är handelns betydelse ännu starkare. När Ica valde att etablera sig i Gårdsten utanför Göteborg var det en stor seger för stadsdelen, säger Fredrik Reinfeldt.

Fredrik Reinfeldt skriver under på att även polis och rättsväsendet behöver göra mer för att stoppa brottsligheten.

– Polisen prioriterar grövre brott och butiksbrotten tappas bort. Det är ett stort problem som måste åtgärdas, men fler poliser är dock inte enda svaret på lösningen, säger Fredrik Reinfeldt.

Senaste inlägg