Septembersiffror för modehandeln

Fortsatt kräftgång för modehandeln

Stilindex från Svensk Handel Stil visar att den totala försäljningen av kläder i fysiska butiker och deras e-handel, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, minskade med 2,9 procent i augusti jämfört med samma månad förra året. Skoförsäljningen minskade med 6,9 procent under månaden.

Butiker och e-handel September 2019 Ackumulerat 2019
Kläder – 2,9 % – 1,5 %
Skor – 6,9 % – 4,5 %

Kommentarer från Svensk Handel Stil

– Trots en svag jämförelsemånad backade modehandeln i september. Framförallt har skobranschen det motigt och har så haft en längre tid med ett tapp på 4,5 % sedan årets början, konstaterar Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil.

– Om vi räknar bort företagens e-handelssiffror blir försäljningen i de fysiska butikerna ännu sämre där det indikerar en nedgång på 5-6 % för kläder och uppemot 9-10 % för skor. Det är särskilt hyrorna som tynger. Om fastighetsägarna vill hålla stadskärnor och köpcentrum levande måste de ta till sig av detta.

– September och oktober är viktiga månader för modehandeln och det krävs en mycket bra försäljning i oktober för att kompensera den här månadens nedgång, säger Mikael Sandström.

Releaterat

 

Senaste inlägg