2023-08-07

Så gör du säkerhetskontroll av nya digitala ID-kortet från BankID

Snart är de fysiska ID-korten ett minne blott. Ett digitalt ID-kort är ett säkert sätt för butiker eller varuutlämnare att identifiera sin kund, och användaren att identifiera sig själv. Ett digitalt ID-kort kan också hjälpa till att minska risken för identitetsstöld och bedrägeri.

Det digitala ID-kortet skapas med hjälp av en giltig ID-handling, som svenskt pass eller nationellt ID-kort. Ett digitalt ID-kort som inte längre är giltigt kan inte visas, vilket minskar riskerna att företag och butiker av misstag godtar utgångna ID-handlingar.

Så kontrollerar du ett digitalt ID-kort

 1. Kunden identifierar sig i BankID-appen för att öppna sitt digitala ID-kort.
 2. I appen visas ID-kortet i två minuter. Sedan behöver kunden identifiera sig igen. På ID-kortet visas:
  • Ansiktsbild
  • Namn, personnummer och ålder
  • Säkerhetsdetaljer
  • Rörlig QR-kod för validering av ID-kort
 3. Företaget läser av QR-koden i kundens app. Antingen via BankID tjänstegränssnitt och exempelvis ansluten scanner, eller en BankID-app.

För visuell kontroll finns säkerhetsdetaljer i form av ljud och visuell effekt. När man trycker på skärmen blir bilden suddig där man trycker och det hörs ett ljud. Ljudet låter olika beroende på hur långa tryck som görs. Med hjälp av detta kan personen som validerar säkerställa att det digitala ID-kortet är aktivt, och inte exempelvis en falsk stillbild.

Än så länge är det inte så vanligt med användningen av digitala ID-kort, men det är inte orimligt att vi snart ser en snabb utveckling och spridning.