2022-11-01

Bus eller godis? Nästan åtta av tio svenska barnfamiljer firar Halloween

Ska du fira Halloween i år?
Det är du i så fall inte ensam om. Trots att det med svenska mått mätt är en ung tradition firas den i relativt stor omfattning även här. Allra hetast är Halloween bland yngre och barnfamiljer.

Den 31 oktober varje år infaller Halloween. Halloween är i Sverige en högtid som främst firas av yngre och barnfamiljer. I en konsumentundersökning i oktober gjord på uppdrag av Svensk Handel uppger 79 procent av tillfrågade med barn i hushållet att de planerar att fira Halloween. Motsvarande andel för tillfrågade utan barn i hushållet är 42 procent.

I åldersgruppen 18–24-åringar är andelen tillfrågade som planerar att fira Halloween hela 83 procent. Intresset faller gradvis med stigande ålder. I åldersgruppen 65+ är andelen som kommer att fira under 30 procent. Sammantaget svarar 55 procent av cirka 1 000 tillfrågade i åldern 18–80 år att de kommer att fira Halloween i år. Det är en nedgång jämfört med förra årets mätning men en högre andel än 2020.

Vad handlar vi mest inför Halloween?

Sjävklart säljs mycket godis runt Halloween. 76% av Halloweenfirarna säger att de ska köpa godis. Både för egen förtäring, men också för att kunna dela ut till busande barn. Många svarar också att de kommer att köpa pumpor och andra dekorationer. Eftersom Halloween, särskilt för många unga, är kopplat till fest, så kommer också en hel del smink och maskeraddräkter att köpas.

Inflationen påverkar Halloween i svensk handel

Andelen Halloweenfirare som i år svarar att de kommer att köpa pumpor eller andra dekorationer har minskat från 59 procent till 49 procent. Andelen som svarar att de kommer att köpa godis har minskat från 82 procent till 76 procent och andelen som kommer att köpa smink och/eller dräkter för utklädning har minskat från 32 procent till 21 procent. En förklaring till att konsumtionen förväntas minska i år är den höga inflationen. Många konsumenter uppger att inflationen har medfört att de kommer att köpa färre produkter än de annars tänkt till Halloweenfirandet.