2017-09-04

Brottslingar ska straffas snabbare i en ny metod

Brottslingar ska straffas snabbare

Nu ska nya metoder mot personer som stjäl i butik testas i ett pilotprojekt i orter i och nära Stockholmsområdet. Rättegångar för vissa typer av brott ska kunna hållas inom bara några veckor. Svensk Handel välkomnar förslaget om snabbare påföljder för de som begår brott i butik.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) fick på tisdagen ta emot förslag från en utredning som syftar till att korta lagföringstiden för de som stjäl i butik.

I dagsläget kan ta flera månader innan fallen prövas i domstol. Enligt utredare Stefan Strömberg kan tiderna kortas rejält genom att polis och övriga rättsväsendet ändrar arbetssätt.

Vad innebär det nya arbetssättet?

Enligt utredaren kan lagföringstiden kortas från dagens snittid på 22 veckor för den aktuella typen av brott ner till tio veckor. De nya arbetssätt som ska prövas i höst innebär framförallt ett nytt delgivningssätt. Polisen ska redan på brottsplatsen kunna avsluta brottsutredningen och ge den misstänkte en inbokad tid för huvudförhandling i domstol.

Redan i höst ska de nya metoderna prövas i Täby, Solna och Stockholmsförorten Rinkeby som är en av de förorter som anses mest utsatt enligt polisen, skriver TT.

Svensk Handel välkomnar förslaget

Redan i juli i somras diskuterade dåvarande inrikesminister Anders Ygeman (S) om ett liknande förslag under ett seminarium med och av Svensk Handel i Almedalen.

– Påföljden behöver komma direkt efter brottet. För att snabba på rättsprocessen kommer jourdomstolar att införas på prov i höst. Ungdomar och vaneförbrytare är grupper som vi framförallt vill ska kunna dömas snabbare, sa Anders Ygeman då.

Svensk Handel välkomnar förslaget om snabbare påföljder för de som begår brott i butik.

– Handlare upplever ofta en uppgivenhet i att samma personer kan komma tillbaka till butiken för att begå brott under en längre tid. Det är oacceptabelt. Rättssamhället måste agera resolut och sända en tydlig signal att brott aldrig tolereras, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Han menar att det är viktigt att komma ihåg att de kriminella ofta har sin publik.

– Vi ska till varje pris undvika att kriminella kan begå brott och skylta med en glassig livsstil, säger Per Geijer.